DSC 8073dseAstăzi, 30 iulie, 2018,  au fost prezentate totalurile Proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Business Academy for Women” (BAW), implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).  Durata proiectului a fost de 18 luni, perioadă în care peste 300 de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv raioanele din stânga Nistrului și UTA Găgăuzia, au fost instruite cum să-și gestioneze afacerile, 30 de mentori au fost pregătiți să ofere suport femeilor antreprenoare, iar 10 afaceri gestionate de femei au beneficiat de finanțare nerambursabilă în valoare de circa 120 mii lei per proiect investițional.
La conferința de totalizare a Proiectului au participat reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) și beneficiarele proiectului BAW.
 
Aneil Singh, Șeful Cooperare, Delegația UE în Republica Moldova, a evidențiat  impactul Proiectului „Business Academy for Women”,  finanțat de Uniunea Europeană , cu suportul căreia a fost posibilă implementarea activităților proiectului și resetat mediul antreprenorial în rândul femeilor, în special cel din mediul rural. Oficialul european a reiterat faptul că acest Proiect se încadrează în tendințele existente și la nivelul blocului comunitar european, de împuternicire economică a femeilor.
 
Potrivit secretarului general de stat al MEI, Iulia Costin, rolul femeii în dezvoltarea economică a unei țări și a antreprenoriatului, în particular, este unul crucial. Prin susținerea antreprenoriatului în rândul femeilor, autoritățile își propun să dezvolte o comunitate  axată pe încurajarea spiritului de antreprenor al femeilor, să  faciliteze schimbul de experiență dintre reprezentantele sexului frumos din societatea noastră. „Mă bucur să constat că femeile din Republica Moldova sunt active, dau dovadă de deschidere și sunt motivate pentru a explora domeniul afacerilor. Guvernul Republicii Moldova prin diverse instrumente financiare și programe naționale de susținere a IMM urmărește dezvoltarea mediului de afaceri competitiv și, desigur, a unei comunități puternice de femei antreprenoare”, a punctat Iulia Costin.DSC 8031aaaa 
 
Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM a declarat  că dezvoltarea antreprenoriatului feminin este o prioritate pentru ODIMM. “Prin Proiectul „Business Academy for Women” a fost făcut un pas important în dezvoltarea antreprenoriatului feminin oferind antreprenorilor instruire, mentorat și acces la finanțare. 
 
Succesul acestui proiect constă în faptul că 314  femei antreprenoare din 20  de raioane au fost instruite în domeniul dezvoltării afacerilor. 10 dintre acestea axate pe dezvoltarea capacității de producere, introducerea de tehnologii și inovații sau orientare spre export  sunt beneficiare de granturi pentru dezvoltarea afacerii în valoare de 120 mii lei
 
DSC 8290aaaaTotodată, 24 de formatori reprezentanți a 6 organizații de suport în afaceri din 6 regiuni din Republica Moldova și-au sporit abilitățile profesionale în calitate de traineri în cadrul instruirilor. Proiectul a contribuit la formarea unei comunități de antreprenori și crearea ”Rețelei naționale a Femeilor Mentori din Moldova. O femeie independentă economic este un punct forte nu doar pentru familie, ci si pentru intreaga societate”, a subliniat Petru Gurgurov.
 
Femeile cu cele mai bune idei antreprenoriale au obținut granturi a câte 120 mii lei pentru a-și putea dezvolta afacerea. Beneficiara grantului, Svetlana Nițoreanu, din Căușeni s-a referit la importanța creșterii și dezvoltării culturii antreprenoriale pentru mediul de afaceri autohton. „Cunoștințele și abilitățile obținute de la ODIMM ne vor ajuta să ieșim la export cu produsele noastre. În urma instruirilor, am început să explorez potențialele piețe de desfacere. Aceste inițiative ca “Business Academy for Women”, care au scop să spirijine mediul antreprenorial, sunt foarte binevenite, întrucât ne deschid noi orizonturi de gestionare și dezvoltare a afacerilor noastre”.IMG 8615cccccccc edited
 
Proiectul BAW a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB). BAW a oferit femeilor din Republica Moldova posibilitatea de a-și realiza potențialul antreprenorial prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii și a  facilitat accesul femeilor la tehnologii productive pentru consolidarea și creșterea capacității întreprinderilor gestionate de către acestea.

Aviz de presă!

Miercuri, 01 August 2018 08:20

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) invită reprezentanții mass media la conferința de închidere a Proiectului „Business Academy for Women” (BAW).

 
Proiectul a oferit femeilor din Republica Moldova posibilitatea de a-și realiza potențialul antreprenorial prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii și a  facilitat accesul femeilor la tehnologii productive pentru consolidarea și creșterea capacității întreprinderilor gestionate de către acestea.
 
BAW a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat ODIMM, în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB).
 
La eveniment participă reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și beneficiarele proiectului.
 
Evenimentul va avea loc luni, 30 iulie 2018, ora 11:00, Summit Events & Conference Centre, SG Business Centru, Sala Roșie, Etaj 1, Strada Tighina 49/3, Chișinău.
 
Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta la nr. de tel (022) 22 53 77, mob. 069109192, Tocan Victor, Direcția Comunicare și Relații Publice ODIMM.

IMG 6097rrrr edited30 de femei antreprenoare care gestionează afaceri mici în Republica Moldova au vizitat pe 27 iunie 2018 Zona Economică Liberă Ungheni pentru a se familiariza cu bunele practici de gestionare a companiilor mari. Inițiativa se înscrie în componenta PLATO a proiectului „Business Academy for Women” (BAW), implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană. În total vor fi organizate 6 vizite de studiu la companiile mari din toată țara.

Antreprenoarele au luat cunoștință cu principiile de funcționare a Zonei Economice Libere Ungheni și cu beneficiile statutului de rezident. Totodată au discutat și cu reprezentanții Postului Vamal ZEL Ungheni despre opțiunile de export, au aflat mai multe detalii despre procedurile și actele necesare.

Participantele au avut ocazia să cunoască procesul de implicare eficientă a personalului și utilizarea tehnologiilor moderne în cadrul întreprinderii în baza exemplului unei companii rezidente ZEL Ungheni. Este o companie mixtă moldo-belgiană, producătoare de fire sintetice și distribuie produsul atât pe piața internă, cât și pe cea externă (Belarus, Bulgaria, Federația Rusiă, Morocco).4

Vizita s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri unde au fost abordate subiecte relevante privind activitatea întreprinderilor gestionate de participantele la componenta PLATO. În timpul discuțiilor a fost accentuată necesitatea creării de parteneriate între companiile mari și mici pentru a putea accede pe piața externă.

IMG 6134sssss editedProgramul PLATO este parte componentă a proiectului „Business Academy for Women”, un instrument de perfecționare a abilităților manageriale ale antreprenoarelor, care constă în împărtășirea experienței participantelor la program și preluarea cunoștințelor și a experienței din diferite domenii de la managerii și experții întreprinderilor mari.

Организация по развитию сектора малых и средних предприятий (ODIMM) запускает  конкурс бизнес-планов в рамках проекта «Академия бизнеса для женщин» (BAW). 10 лучших бизнес-идей получат гранты в размере 6 000 евро каждый.

 
Для участия в конкурсе приглашаются более 300 женщин-предпринимателей, участвовавших в компоненте I проекта BAW, направленном на повышение предпринимательских навыков управления предприятием.
 
Идеи будут отобраны на основе конкурса бизнес-планов, и приоритет будет отдаваться компаниям, которые:
- будут способствовать развитию новых продуктов / услуг на местном рынке;
- собираются создавать новые рабочие места;
- хотят оказывать поддержку развитию региона;
- планирует выйти на новые экспортные рынки.
 
Участвовать в конкурсе грантов могут все предприятия, зарегистрированные на территории Республики Молдова (за исключением Кишинева и Бельц). Победители должны будут внести свой вклад - 10% от суммы гранта.
 
Предоставление бизнес-планов проводится с 11 по 20 июня 2018 года. Чтобы заполнить форму участия, ознакомьтесь с правилами конкурса. Формы могут быть отправлены по почте   Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  или представлены лично.
 
Проект «Академия бизнеса для женщин» финансируется Европейским союзом и реализуется Организацией по развитию сектора малого и среднего предпринимательства (ODIMM) в партнерстве с Международным центром по продвижению женщин в бизнес (ICAWB).
baw logo
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) lansează Concursul Planurilor de Afaceri a proiectului „Business Academy for Women” (BAW). Cele mai bune 10 idei de afaceri vor beneficia de finanțare  nerambursabilă în valoare de 6 mii de euro.
 
La concurs sunt invitate să aplice cele peste 300 de femei participante la Component I a proiectului BAW, sporirea abilităților antreprenoriale și gestiunea întreprinderii.
 
Ideile vor fi selectate în baza concursului Planurilor de Afaceri, iar prioritate vor avea întreprinderile care: 
- contribuie la dezvoltarea de noi produse/servicii pe piața locală; 
- creează noi locuri de muncă; 
- susțin dezvoltarea regională; 
- planifică intrarea pe noi piețe de desfacere (export).
 
Pentru participare la Concursul de granturi sunt eligibile toate afacerile înregistrate pe teritoriul  Republicii Moldova (cu excepția municipiului Chișinău și Bălți), iar câștigătoarele vor contribui cu 10% din suma grantului.
 
Depunerea Planurilor de Afaceri poate fi efectuată în perioada 11 - 20 iunie 2018. Pentru a completa formularul de participare consultați regulamentul concursului. Formularele vor fi depuse pe  adresa  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  și prezentate personal.     
 
Proiectul ”Business Academy for Women” este finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM, în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB).

 

 

IMG 2798 edited edited30 de femei antreprenoare de succes din Republica Moldova au fost instruite în domeniul mentoratului, prin intermediul Proiectului „Business Academy for Women” (BAW), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană.

 

Femeile antreprenoare au participat în perioada 26 aprilie -16 mai la o serie de traininguri în scopul creării abilităților și competențelor de mentor, precum și dezvoltarea abilităților în domeniul comunicării eficiente, leadership-ului, managementului conflictelor, tehnicilor de negociere și transmitere a informației.

Diplomele de mentori au fost înmânate de Secretarul general de stat al ministerului economiei și infrastructurii, Iulia Costin, care a contribuit la elaborarea Programului BAW. “Consider că rolul femeii în dezvoltarea economică a unei țări și a antreprenoriatului, în particular, este unul crucial. Proiectul BAW are menirea de a permite femeilor să își realizeze potențialul antreprenorial prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii”.

IMG 2814 editedÎn context, Iulia Costin a reiterat importanța promovării și a implementării conceptului de mentoring în afaceri, întrucât în Republica Moldova este puțin răspândit. “Mentorii au rolul de a susține și de a crește potențialul feminin în domeniul antreprenorial și managerial din Republica Moldova. Mentorii pot ajuta antreprenoarele cu mai puțină experiență atunci când lansează sau relansează o afacere, dezvoltă un produs nou, schimbă domeniul de activitate sau întâmpină dificultăți în dezvoltarea afacerii”, a subliniat Secretarul general de stat.

Coordonatorul de proiect Ana Sochircă a subliniat că pe parcursul a 6 zile de instruire 30 de antreprenoare de succes în domeniul antreprenoriatului de pe tot teritoriul epublicii Moldova au avut posibilitatea să cunoască în detaliu ce reprezentă activitatea unui mentor, care sunt obligațiile, responsabilitățile și rolul acestuia în activitatea unei antreprenoare.

“În cadrul sesiunilor de instruire s-a discutat despre rolul mentoratului la diferite etape de dezvoltare a unei afaceri și despre managementul situațiilor de criză. Au fost analizate și discutate experiențele locale și internaționale de mentorat, istorii de succes, provocările și barierele din activitatea unei companii. Sunt convinsă că acest Proiect este unul necesar și va avea impact pentru beneficiarele care tind să obțină rezultatele scontate și să preia experiența pozitivă de la mentori”, a declarat Ana Sochircă.

Ulterior, 10 mentori vor ghida cele 10 antreprenoare, care vor fi selectate câștigătoare ale concursului de granturi BAW.


Proiectul BAW oferă femeilor șansa de ași realiza potențialul său de antreprenoare prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii, facilitarea accesului femeilor la tehnologii productive în scopul consolidării și creșterii capacității de maximizare a veniturilor întreprinderilor gestionate de femei.

IMG 2897edited edited

1

Femeile de Afaceri sunt energice, pozitive și pusepfapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Proiectului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Irina Braiescu, 34 de ani, S.R.L. Bray's Decor, mun. Chișinău

Suntem prezenți pe toate continentele în afară de Antarctida

Întotdeauna am fost pasionată de tot ce înseamnă casă, confort, decor. Cred că totul a început din copilărie când frecventat cursurile de pictură care cred că mi-au educat simțul pentru frumos. Am avut și locuri de muncă pe potrivă. De exemplu, am fost angajată într-o companie de telefonie mobilă unde eram responsabilă pentru amenajarea magazinelor. Aici am avut mână liberă să-mi etalezi talentul în ale decorului. Ba mai mult, am beneficiat de un stagiu în Marea Britanie unde am învățat shop decor, am experimentat diferite materiale și am însușit diverse metode și tehnici de prelucrare a acestora.

Lansarea mea în afacere s-a produs în urma unor evenimente care nu anticipau nimic. Totul a pornit de la o întâmplare atunci când m-am mutat într-o locuință nouă și am realizat că nu pot găsi lucruri potrivite cu care să-mi amenajez casa și atunci am hotărât să le fac eu singură. Prietenii au fost cei care m-au încurajat să transform pasiunea în afacere, atunci când au venit în vizită. Am realizat câteva lucrări și le-am expus la un târg, la care nu am putut să merg. Atunci au apărut și primii clienți, câteva restaurante din Chișinău. Totul se întâmpla în 2014, când nu aveam nici atelier, nici echipamentele necesare și nici personal calificat. Articolele au fost realizate în condiții de casă, într-o perioadă foarte scurtă. Îmi făceam griji, dar cu toate acestea clienții au rămas încântați.

2

Acum sunt proprietara unui atelier dotat, am angajat un designer și patru muncitori implicați în producere. Cele mai solicitate sunt perioadele sărbătorilor de iarnă și a celor pascale. Atunci mă implic foarte activ și muncesc cot la cot cu echipa mea, fapt ce-mi permite să nu pierd din abilități și cunoștințe.

Suntem prezenți pe toate continentele în afară de Antarctida, iar produsele noastre sunt distribuite preponderent prin intermediul rețelelor de socializare. Suntem în căutare de parteneri, iar recent am expediat mostre din produsele noastre în Marea Britanie și Federația Rusă. Un interes sporit este din partea reprezentanților diasporeinoastre care dețin mici afaceri în țările de reședință, iar pentru unii deja realizăm comenzi cu regularitate.

În pofida tuturor tehnologiilor avansate, intenționăm să deschidem și showroom-uri în Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Clienții care vin la atelierul nostru să-și ridice comanda, neapărat mai procură ceva suplimentar dacă văd și alte lucrări în stoc.

În viitorul apropiat planific să particip la expoziții internaționale specializate în decorinterior și deschiderea de showroom-uri peste hotare. Totodată, am descoperit faptul că există o necesitate de a educa consumatorul pentru a putea face diferența dintre articolele personalizate produsemanual și cele produse în masă.

Despre Programul „Business Academy for Women” am aflat de pe site-ul ODIMM pe care îi urmăresc cu regularitate, pe atunci nu avem de gând să deschid o afacere. Eram impresionată de PARE 1+1, dar pentru care nu eram eligibilă și așteptam cu nerăbdare un program în care să mă regăsesc. În momentul în care am aflat despre Programul „Business Academy for Women” am aplicat fără a ezita la componenta de instruire și nu regret.

Foarte mult contează suportul sub orice formă, nu neapărat suport financiar. În cadrul cursurilor am aflat mai multe decât la universitate, cursurile au fost concise, consecvente și orientate spre necesitățile noastre. În timpul instruirii am discutat cu alte antreprenoare mbițioase, care m-au motivat să-mi realizezi planurile propuse. Aștept cu nerăbdare următoarele componente din cadrul Programului „Business Academy for Women”.

 

 

 

baw logoProiectul „Business Academy for Women” (BAW), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană, a demarat etapa de instruire a mentorilor.

 
Scopul Componentei de Mentorat este de a forma o comunitate de femei antreprenoare – mentori care vor împărtăși cunoștințe și experiențe prin metode eficiente antreprenoarelor aflate la început de cale și vor contribui la creșterea rolului femeilor în inițierea și dezvoltarea businessului.
 
"Dezvoltarea antreprenoriatului feminin în Republica Moldova este o prioritate pentru ODIMM. Tot ce urmează să facă mentorii este în beneficiul femeilor care fac primii pași în domeniul antreprenorial. Acest exercițiu este unul necesar și sunt sigur că va avea impactul maxim pentru beneficiarele care tind să obțină rezultatele scontate și să preia experiența pozitivă de la mentori. Îmi exprim speranța ca discipolele voastre să-și împărtășească mai departe experiența acumulată", a declarat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.Mentorat 11
 
Coordonatorul de proiect Ana Sochirca a subliniat că pe parcursul  a 6 zile de instruire 30 de antreprenoare cu experiență de succes în domeniul antreprenoriatului de pe tot teritoriul Republicii Moldova vor avea posibilitatea să  cunoască în detaliu ce reprezentă activitatea unui  mentor, care sunt obligațiile, responsabilitățile și rolul acestuia în activitatea unei antreprenoare. 
 
“Special pentru această instruire a fost elaborat și Ghidul cu privire la activitatea de mentorat care le va permite viitorilor Mentori să activeze, ulterior, în acest domeniu”, a accentuat Ana Sochirca.   
 
Programul instruirilor include trei sesiuni a câte două zile fiecare:
Sesiunea I - 26 -27 aprilie 2018;
Sesiunea II - 3-4 mai 2018;
Sesiunea III - 15-16 mai 2018.
 
Participantele vor fi formate în calitate de mentori prin sporirea abilităților și competențelor de mentor, comunicării eficiente și a dezvoltării abilităților în domeniul lidership-ului, managementului conflictelor, tehnicilor de negociere și transmitere a informației.  La finele instruirii vor fi identificați 10 mentori, care vor ghida 10 antreprenoare cu cele mai inovatoare proiecte investiționale, selectate în cadrul concursului de granturi BAW, care vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 6 mii EURO.
 
Mentorat 12Anterior, circa 300 de femei de afaceri din toată țara au fost instruite privind eficientizarea modelului de business şi orientarea companiei spre extindere și export, în cadrul Componentei de instruire BAW.
 
Proiectul BAW oferă femeilor șansa de ași realiza potențialul său de antreprenoare prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii, facilitarea accesului femeilor la tehnologii productive în scopul consolidării și creșterii capacității de maximizare a veniturilor întreprinderilor gestionate de femei. 

1Femeile de afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Proiectului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Liza Mamaliga, 28 de ani, Dulce Plai S.R.L., or. Ungheni

Am decis să continui tradiția bunicului și a tatălui meu

Am moștenit #pasiunea pentru albini și apicultură de la bunicul și tatăl meu. Mi-am petrecut toată copilăria printre stupii din spatele casei. Îmi plăcea să-l urmăresc pe tata cum avea grijă de albini și eram omniprezentă la procesul de colectare a mierii. În acea perioadă familia noastră avea 30 de stupi de la care era colectată mierea și o vindea angro, asigurând jumătate din veniturile familiei.

Ideea de a #inițiaoafacere mi-a venit în ultimul an de facultate. Doream neapărat sa-mi valorific cunoștințele și abilitățile obținute în anii studenției. Am analizat mai multe 2opțiuni și am înțeles că trebuie să aleg ceia ce-mi place. Am decis să continui tradiția bunicului și a tatălui meu, astfel că în 2012 am deschis o afacere în apicultură. Unul dintre obiective a fost diversificarea produselor conexe apiculturii pentru a majora profitul. Alt obiectiv important, la care țin foarte mult, este unul social, organizarea programelor de asistență și dezvoltare pentru tinerii din zonele#rurale și conștientizarea importanței apiculturii prin educarea societății.

Pas cu pas am reușit să diversificăm produsele de prisacă și cele naturiste. La ora actuală producem#polen/propolis, lumânăridinceară, săpun/șampon și ceaiuridinplante. De curând am elaborat un produs nou - #batoaneenergizante și suntem în perioada de testare a acestora.

Acum suntem 3 angajați și avem grijă de 180 de familii de albine. Am reușit să diversificăm gama de produse și am ajuns la 20. Promovarea și marketingul online îl facem, în special, prin intermediul rețelelor de socializare și a portalului nostru.

Produsele noastre sunt făcute artizanal, dar intenționăm să procurăm utilaj pentru automatizarea unor procese. Totodată, vom continua să diversificăm gama noastră de produse, iar pe termen lung intenționăm să exportăm.

3Despre Programul „Business Academy for Women” am aflat de pe site-ul ODIMM. Anterior am participat la componentele de instruire la proiectele #PARE 1+1 și PNAET. Anume calitatea instruirilor oferite de ODIMM m-a determinat să aplic și la componenta de instruire a Programului „Business Academy for Women”. Cursurile m-au ajutat să ajustez procesele manageriale și de producere ale companiei. Mi-au fost foarte utile informațiile privind procedurile de export, pe care le voi lua în calcul când voi ajunge să export produsele noastre pe piețe externe. Urmăresc toate #programeledesuport, implementate de ODIMM, și voi aplica la componentele de finanțare pentru care sunt eligibilă.

6Femeile de Afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Programului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Svetlana Nițoreanu, 38 de ani, S.R.L. “Lanacomlux”, or. Caușeni
Am decis să deschid propria afacere în 2015. Soțul meu a fost cel care m-a susținut și m-a îndrumat în lumea business-ului. Cel mai greu mi-a fost să renunț la serviciul meu. Munceam la bancă și mi-a fost foarte greu să ies din zona de confort, dar în cele din urmă am reușit.

Mi-am propus să mă implic în afacerile gestionate de familia mea, să diversific activitățile și să contribui la bunăstarea noastră comună.

După realizarea unui studiu amănunțit de piață am hotărât să plantăm o livadă de alun. Am ales această cultură din mai multe motive. Condițiile climaterice din RepublicaMoldova sunt perfecte pentru a crește alunul. Acesta este mai puțin răspândit în țara noastră, comparativ cu nucul și migdalul. Nu este pretențios, iar fructele sale sunt ușor de păstrat. 

7

În acest an am recoltat prima roadă și suntem foarte optimiști. Pentru a crește valoarea produselor am decis să obținem certificarea ecologică. Astfel, suntem printre primii producători de alune ecologice din Republica Moldova. Certificarea ne va permite și să exportăm alunele pe o piață mai mare. Pe viitor planificăm construcția unei hale, în care să procesăm produsele noastre și să exportăm produse finite.

Am participat la mai multe proiecte gestionate de ODIMM. Recent am beneficiat de instruire în cadrul Componentei I a Programului Business Academy for Women. Cunoștințele obținute și abilitățile primite ne vor ajuta să ieșim la export cu produsele noastre. Drept urmare a acestor instruiri, am demarat etapa de cercetare a potențialelor piețe pentru produsele noastre. Am identificat regiunea și deja am planificat o vizită de informare în acest sens.

Pagina 1 din 4

PROMO

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Logare