BWA
Miercuri, 16 August 2017 08:21

Sesiunea de informare a Proiectului BAW, raionul Ungheni

Publicat in rubrica BWA

UngheniPeste 30 de femei de afaceri din raionul Ungheni au participat la sesiunea de informare a Proiectului „Business Academy for Women” (BAW). Caravana de promovare a Proiectului „BAW” a parcurs 4 localități din R.Moldova, iar circa 180 de femei antreprenoare au aflat despre beneficiile instruirii privind sporirea abilităților manageriale.

Miercuri, 16 August 2017 08:16

Sesiunea de informare BAW, raionul Edineț

Publicat in rubrica BWA


EdinetAntreprenoarele din nordul țării sunt active și manifestă interes față de Proiectul „Business Academy for Women” (BAW), gestionat de către ODIMM. Peste 50 de femei de afaceri din raioanele: Dondușeni, Briceni, Ocnița, Edineț au participat la sesiunea de informare BAW, organizată în incinta Consiliului raional Edineț. Acestea au aflat despre beneficiile instruirii oferite de proiect privind sporirea abilităților manageriale. La eveniment au participat Iurie Garas, președintele raional Edineț și Ina Stanciu, directorul filialei Edineț a CCI.

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a demarat campania de promovare a Proiectului „Business Academy for Women” (BAW), destinată femeilor antreprenoare din toate regiunile țării. Prima sesiune de informare s-a desfășurat la Incubatorul de Afaceri din or. Cimișlia, unde 30 de femei de afaceri au fost familiarizate cu beneficiile instruirii oferite de Proiectul „Business Academy for Women” (BAW) privind sporirea abilităților manageriale ale antreprenoarelor.
 
Scopul acestei inițiative este de a dezvolta cultura antreprenorială în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, de a sprijini dezvoltarea afacerilor în contextual problemelor legate de gestiunea unei întreprinderi și sporirea competitivității ei pe plan național și internațional.
În cadrul prezentării generale a Proiectului BAW, femeile de afaceri au fost informate despre necesitățile de dezvoltare antreprenorială, identificate în urma efectuării analizei situației curente a femeilor de afaceri din Republica Moldova, inclusiv din regiunile Transnistria și UTA Găgăuzia.
 
Totodată, femeilor antreprenoare li s-a adus la cunoștință oportunitățile oferite de către Proiectul BAW, de sporire a abilităților manageriale, obținerea de noi competențe profesionale, posibilitățile de export cu Uniunea Europeană în cadrul Acordului DCFTA, precum și obținerea unui grant destinat dezvoltării capacităților de producere a întreprinderii, introducerii elementelor inovative în produsele și serviciile prestate.
 
Tatiana Batușchina, președinte al Centrului Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB), partener ODIMM în cadrul Proiectului, a realizat o scurtă retrospectivă a modulelor de instruire, și beneficiile obținute de către antreprenoare în urma participării la sesiunile de instruire, precum și valoarea adăugată care o pot aduce  ulterior antreprenoarele în regiunile lor implementând în practică cunoștințele obținute.
 
”Este important de a avea o viziune clară despre domeniul în care activezi, să îți cunoști capacitățile proprii și ale afacerii, să deții informație despre situația pe piață și tendințele moderne și competitive de lucru care vor permite o dezvoltare sigură a întreprinderii în condițiile de concurență”, a subliniat Tatiana  Batușchina.
 
Evenimentul de informare s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia majoritatea participantelor s-au arătat dispuse să se înscrie la Proiectul BAW.
 
Campania de informare despre beneficiile oferite de către Proiectul BAW va fi organizată prin intermediul Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM), în toate cele 10 unități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Înregistrarea participantelor la program se face on-line accesând site-ul www.baw.odimm.md
 
Proiectul ”Business Academy for Women” este finanțat de către Uniunea Europeană, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB). BAW a fost inițiat în luna februarie curent și are o continuitate de 18 luni. În cadrul proiectului vor fi instruite cu titlu gratuit circa300 de femei de afaceri din Republica Moldova cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori  care vor beneficia de granturi a câte 6 mii euro pentru 

 

DSC 00471111 editedOrganizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi, 4 iulie 2017, contracte de achiziție cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Obștească „Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului” pentru prestarea serviciilor de instruire antreprenorială femeilor de afaceri din Republica Moldova. Cursurile vor fi organizate în cadrul Proiectului „Business Academy for Woman” (BAW). 

 
Cele peste 300 de femei antreprenoare care au fost selectate pentru componenta de instruire a Proiectului BAW au fost împărțite pe criterii geografice în 6 loturi, inclusiv UTA Găgăuzia și raioanele de est ale Republicii Moldova. Ulterior, urmează contractarea unei organizații de suport pentru desfășurarea cursurilor de instruire în regiunea transnistreană.
 
Organizațiile de suport, selectate în urma unei achiziții publice desfășurate de ODIMM, vor contribui la promovarea dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul femeilor din  Republica Moldova. Instruirea se va desfășura pe module și va acoperi materii în domeniile marketingului contemporan, managementului și relațiilor economice internaționale. Durata unui curs de instruire este de 6 zile a câte 8 ore academice pe zi.DSC 06731111 edited
 
Proiectului „Business Academy for Woman” urmărește promovarea abilităților economice și sociale a femeilor, inclusiv și a celor din regiunile rurale, prin reducerea inegalității de gen și sporirea accesului acestora la resurse financiare, servicii, tehnologii inovaționale și oportunități de dezvoltare. În cadrul proiectului vor fi antrenate circa 300 de femei antreprenori, care vor fi instruite cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori  care vor beneficia de granturi a câte 6 mii euro pentru implementarea  proiectelor.

Cursuri formatori24 de traineri din cadrul organizațiilor de suport din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia au urmat timp de 4 zile cursuri de instruire antreprenorială pentru formatori cu tema ”Componentele măiestriei unui trainer”. Cursurile au fost organizate în perioada 28 iunie-1 iulie prin intermediul proiectului ”Business Academy for Women”, finanțat de UE prin intermediul Directoratului General pentru Dezvoltare și Cooperare (EuropeAid) și implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Ana Sochirca, coordonator de proiect ”Business Academy for Women”, susține că după finisarea training-ului în următoarele 2 luni de zile trainerii împreună cu echipa din proiect vor adapta și perfecta programele de instruire pentru 300 de femei antreprenoare, care doresc să își îmbunătățească activitatea întreprinderii și pozița lor pe piața locală și internațională. Prin intermediul sesiunilor de instruire antreprenoarele vor afla care sunt metodele și instrumentele moderne de evaluare și dezvoltare a propriilor afaceri.
ODIMM pentru prima dată organizează cursuri pentru traineri. Prin intermediul acestei instruiri ODIMM contribuie la sporirea profesionalismului formatorilor din regiuni și a organizațiilor de suport în business. De asemenea, instruirea a servit și ca o platformă de socializare, schimb de experiență între formatori și a contribuit la dezvoltarea rețelei naționale de traineri.

Tatiana Batușchina, coordonator programe instruire în cadrul Proiectului „Business Academy for Women”, a menționat că prin intermediul formatorilor se urmărește instruirea femeilor antreprenoare din Republica Moldova de a obține noi competențe, începând de la ideea cum să obțină un grant, până la demersurile de a exporta produsele pe piața externă.
„Vrem să învățăm femeile noastre să-și privească propriile produse cu alți ochi și să găsescă acea piață unde un anumit produs ori serviciu este necesar. Este vorba de noi metode de marketing care permit dezvoltarea unei afaceri. Din informațiile pe care le avem din teritoriu foarte puține întreprinderi sunt pregătite pentru export. Multe femei antreprenoare nu au cunoștințele necesare sau au temeri să își promoveze produsele în afara țării. Noi suntem siguri că le putem susține și crea acel imbold de a-și exporta produsele”.

Svetlana Curaxina, trainer din UTA Găgăuzia spune: „Aceste instruiri sunt binevenite și utile, am învățat lucruri noi și sunt sigură că le voi putea atrage atenția femeilor antreprenoare. Până nu demult, eram obișnuți că doar bărbații pot gestiona afaceri. Ne bucură faptul că astăzi și femeile devin tot mai active, sunt mai flexibile, iar acest lucru în afaceri își are avantajele sale”.

Ina Stanciu, formator, Edineț declară: „Cursurile sunt binevenite. Am fost învățați să organizăm cursurile de instruire în așa mod ca participanții, de data asta femeile antreprenoare, să nu aibă nici un moment de plictiseală. Este mult mai dificil să-i aduci informația unui matur, decât unui copil, deoarece el are deja niște convingeri formate și în acest fel trebuie să găsești cum să-i prezinți informația ca aceasta să fie auzită, cum să i-o argumentezi”.

Ina Polisciuc, trainer din regiunea transnistreană: „Eu cred că acest program ”Business Academy for Women” va fi foarte util pentru întreaga republică. Noi vom instrui două grupe a câte 25 de femei în grup. În cadrul acestei instruiri vrem ca femeile să înțeleagă că promovarea nu inseamnă a te lăuda, dar reprezintă cheia prin intermediul căreia poți să-ți comercializezi corect produsele, iar lumea să afle despre ele”.

Proiectul ”Business Academy for Women” este finanțat de către Uniunea Europeană și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și implementat în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB).
În cadrul proiectului vor fi antrenate circa 300 de femei antreprenori, care vor fi instruite cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori care vor beneficia de granturi a cîte 6 mii euro pentru implementarea proiectelor.

DSC 0404 edited1Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) prin proiectul ”Business Academy for Women” a demarat cursurile de instruire antreprenorială pentru formatorii organizațiilor de suport din Republica Moldova. 
 
În perioada 28 iunie - 1 iulie, 24 de traineri din cadrul  organizațiilor de suport în afaceri din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia beneficiază de o sesiune de instruire cu tema „Componentele măiestriei unui trainer”. Organizațiile de suport, selectate în urma unei achiziții publice organizate de ODIMM, vor contribui, ulterior, la promovarea dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul femeilor din Moldova.
 
Olga Colesnicov, trainer în afaceri, a declarat la deschiderea cursurilor că participanții vor fi familiarizați cu aspectele teoretice și practice ale pregătirii și desfăşurării programelor de instruire în teritoriu, prin prisma obiectivelor proiectului „Business Academy for Women”. Formatorii vor trebui să țină cont de tendințele business-ului contemporan  și schimbările care se produc în continuu în economie. 
 
Instruirile sunt organizate în baza a 3 module, în domeniile marketing-ului contemporan, managementului și relațiilor economice internaționale. Trainerii -participanți la aceste cursuri de instruire  vor primi certificate de participare din partea ODIMM, iar ulterior acestea vor desfășura sesiunile de instruire pentru beneficiarele proiectului „ Business Academy for Women”.DSC 0407 edited1
 
Proiectul „Business Academy for Women”, lansat în luna martie curent, este finanțat de către Uniunea Europeană și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Centrul Internațional pentru Promovarea Femeilor în Business (ICAWB).
 
Obiectivul general al Proiectului constă în promovarea abilitării economice și sociale a femeilor, inclusiv și a celor din regiunile rurale, prin reducerea inegalității de gen și sporirea accesului acestora la resurse financiare, servicii, tehnologii inovaționale și oportunități de dezvoltare. În cadrul proiectului vor fi antrenate circa 300 de femei antreprenori, care vor fi instruite cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori  care vor beneficia de granturi a câte 6 mii euro pentru implementarea  proiectelor.DSC 0409 edited1

 

Pagina 4 din 5

PROMO

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Logare