BWA
Luni, 15 Ianuarie 2018 11:44

Istorie de succes în cadrul proiectului Business Academy for Women.

Publicat in rubrica BWA

2Femeile de Afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Programului "Business Academy for Women”, gestionat de ODIMM.

Nadejda Covaliciuc, 31 de ani, Delivery International Parcel – DIP, or. Tiraspol

În lumea afacerilor, femeile sunt mai motivate decât bărbații. Eu sunt inspirată de copii mei, îmi doresc să le ofer condiții și posibilități de viață mai bune.

Am început activitatea în calitate de persoană fizică, din necesitate. Având în vedere specificul regiunii în care locuim, am decis să creez o companie în domeniul curieratului. 
“Delivery International Parcel” este o companie tânără care activează de 1,5 ani dar se afirmă tot mai mult atât pe piața din zona transnistreană cât și la nivel internațional în calitate de partener de încredere în expedierea rapidă a coletelor și corespondenței poștale.

Avem parteneri la Chișinău, Ucraina, Rusia și oferim servicii calitative la un preț avantajos. Am creat un brand nou pe piață. Suntem percepuți drept o companie locală care își asumă toate riscurile livrării pentru a oferi în final servicii calitative. Am depășit acel nivel de neîncredere cu care ne-am ciocnit la început. Dacă oferi servicii calitative, clienții te vor recomanda și altora.

Inițial am creat și dezvoltat compania la nivel instinctiv, pornind de la un concept creat de mine. Dacă pentru început a fost suficient, pentru a dezvolta afacerea în continuare am simțit nevoia de cunoștințe în domeniul administrării afacerii. Astfel am participat la o serie de trainiguri, inclusiv la instruirea antreprenorială din cadrul programului Business Academy for Women care mi-au oferit noi instrumente și tehnici pentru a le implementa și m-au ajutat să îmi creez o viziune clară de dezvoltare. Nu poți merge la infinit după intuiție, totul este demult creat și foarte bine organizat, trebuie doar să accesezi informația și să o aplici în practică.

Suntem 10 angajați, avem agenți de livrare în fiecare oraș din regiune. Pentru anul 2018 avem planuri mari, planificăm să extindem și să dezvoltăm activitatea într-o nouă direcție prin implementarea unor tehnologii inovative.

Am studii juridice și în domeniul resurselor umane, dar îmi doresc foarte mult să fac studii și în domeniul psihologiei. Este un domeniu de care am simțit că am nevoie, în special pe parcursul ultimului an, când am fost pusă în situația de a ieși din zona de comfort. Din casnică m-am transformat în femeie de afaceri. Acum comunic cu oamenii, negociez contracte și sunt implicată în activități care acum ceva timp mi se păreau imposibile pentru mine.

Luni, 27 Noiembrie 2017 13:21

„Gala antreprenoriatului feminin 2017" și-a desemnat câștigătorii

Publicat in rubrica BWA

1 editedPlatforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au desemnat cele patru câștigătoare ale Concursului „Gala antreprenoriatului feminin- 2017", ediția a III-a. Ceremonia de premiere a avut loc astăzi în cadrul Forumului Național al Femeilor din Moldova: ”Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională”.

 
Conform rezultatelor comisiei de evaluare au fost premiate următoarele femei:
 
1. Premiul „Debutul anului – produs nou pe piață” a fost decernat Dnei Victoria Danilă, compania Davitex Neo. Compania are ca domeniu de activitate fabricarea produselor textile, în special a produselor vestimentare pentru copii prematuri și copii până la vârsta de 2 ani. Confecționează produse funcționale, ergonomice și cu elemente compozițional constructive. Compania a lansat un nou produs pe piata, produse vestimentare functionale pentru copii premature și este marcă înregistrată.
 
2. Premiul “Debutul anului – start-up inovativ” a fost decernat Dnei Ala Lerner, compania Antigona, din Chisinau. Compania și-a început activitatea pe 1 ianuarie 2017, iar  de curand a fost lansată prima gamă de produse de lenjerie Premium Class pentru femei. Pe 1 noiembrie 2017 a fost înregistrată marca “B*queen”. Este primul produs autohton de lenjerie pentru femei din gama premium.
 
3.Premiul „Contribuție în societate – responsabilitate social corporativă” a fost decernat Dnei Tatiana Zaftoni, compania Corect Studium. Compania a fost fondată în 2012, are 43 de angajati, dintre care 40 sunt femei și oferă servicii în domeniul învățământului. Compania îndeplinește cele 7 principii de responsabilitate socială corporativă. Vom enumăra doar câteva dintre ele: grija față de angajați și față de copii, activități de caritate, amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii în localitatea Grătiești, acordarea unor vouchere gratuite pentru copii din pături social vulnerabile pentru participarea la cursurile și taberele de zi organizate în vacanța de vară și multe altele.
 
4. Premiul „Premiul mare – antreprenoarea anului” a fost decernat Dnei Viorica Neaga, managerul companiei Constilcard. Această companie este relativ tânară, lansată pe piață în noiembrie 2015, care activează în domeniul fabricarii produselor textile. Are 29 de angajați dintre care 26 sunt femei. Folosesc doar utilaje noi, acest lucru le permite să reducă costurile legate de întreținerea utilajului, de consumul de energie electrică, crearea unui climat cât mai favorabil pentru angajați. Pentru următorii 2 ani, compania își propune să iasă direct la export, prin contractarea directă cu clienți de peste hotarele țării. Compania întrunește o mare parte din principiile de responsabilitate socială corporativă, de curând a lansat o noua fabrică de confecții și a creat 40 de noi locuri de muncă.
 
Învingătoarilor Concursului le-au fost înmânate Diplome de Onoare și cadouri de preț din partea sponsorilor și  a partenerilor  concursului: 
Viorica Cosmetics, Supraten  și Melkior.
  
Concursul „Gala antreprenoriatului feminin 2017" are ca scop promovarea rezultatelor activității companiilor fondare și gestionate de către femei. Acesta este realizat prin identificarea și recunoașterea publică a celor mai talentate și de succes femei, care au obținut rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate, au contribuit la crearea condițiilor adecvate de muncă, au participat la dezvoltarea social-economică a localității unde activează, prin mediatizarea rezultatelor obținute de către femei în diverse domenii și prin promovarea imaginii pozitive a femeii.
 
Concursul „Gala antreprenoriatului feminin 2017" este organizat anual și are ca scop promovarea practicilor de succes ale femeilor  în domeniul businessului și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din toate regiunile Republicii Moldova care utilizează strategii de marketing eficiente și standarde internaționale ale managementului calității.

 

 
1q editedFemei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-au întrunit astăzi, 25 noiembrie, în cadrul celei de a III-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a face schimb de experiență, a face networking și pentru a se inspira reciproc prin cunoașterea unor noi povești de succes. Evenimentul este organizat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 
 
Întrunirea cu genericul ”Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională” a reunit peste 300 de femei de succes din toate domeniile de activitate. 
 
Iulia Costin, Președintele Platformei Naționale a Femeilor din Moldova (PNFM) a salutat prezența femeilor de pe întreg teritoriul țării, menționând că evenimentul este dedicat antreprenoriatului feminim ca potențial de dezvoltare regională. “Femeile din Republica Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul țării, iar majoritatea - 85% sunt în mediul urban, dintre care 60% în capitală. Discrepanța dintre activitatea femeilor la sat și oraș rămâne mare, de aceea este important să fie susținute mai ales femeile din mediul rural. Acțiunile promovate în cadrul acestui Forum sunt destinate susținerii inițiativelor economice ale femeilor în afaceri. Ne-am dorit un eveniment complex, o zi prin care să inspirăm femeile la acțiuni pe tot parcursul anului 2018”, a reiterat Iulia Costin. DSC 0168a edited
 
Lilia Palii, secretar General al Guvernului Republicii Moldova a apreciat activitatea PNFM, menționând că aceasta contribuie la educarea unei genereații de femei antreprenoare sigure pe forțele și capacitățile sale, iar Guvernul Republici Moldova sprijină implicarea activă a femeilor în societate printr-o serie de programe guvernamentale. “O femeie sigură este pilonul unei familii sănătoase, a societății și a unei țări, iar PNFM este o platformă ideală de promovare a dialogului public privat”, a mai adăugat Lilia Palii. 
 
E.S. Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în R.Moldova și-a exprimat susținerea față de această inițiativă, subliniind că în Italia, femeile au reușit să se implice tot mai mult în activitatea economică, grație asocierii și fortificării forțelor prin intermediul diverselor asociații. “În același timp încurajăm dezvoltarea antreprenoriatului feminin, întrucât în Italia există o comunitate destul de mare de moldoveni, iar pentru ei, aceasta este o cale de a se întoarce acasă”, a menționat E.S. Valeria Biagiotti.
 
E.S. Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova a reiterat importanța întreprinderilor Mici și Mijlocii în dezvoltarea economiei europene, menționând că acestea crează cele mai multe locuri de muncă. 
 
Asya Varbanova, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova a afirmat că femeile din Republica Moldova sunt curajoase, au inițiativă și capacități de leader, totuși pentru a atinge  egalitatea de gen trebuie realizate acțiuni concrete. Totodată, a venit cu un îndemn: “Astăzi este o zi specială, ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest  context vă invit să fim solidare și să combatem violența față de femei”.
 
DSC 0263d editedRaluca Costache, team leader de proiect, reprezentanta Delegației UE în Republica Moldova, a prezentat proiectul “Vizibilitate şi comunicare pentru acţiunile referitoare la implementarea AA/DCFTA în cadrul programelor de asistenţă finanţate de UE”, menționând că în 2018 vor fi realizate acțiuni exacte pentru a ajuta antreprenoarele să identifice pas cu pas oportunitățile oferite de Acordul de Asociere. 
 
Nina Rotaru, fondatoarea companiei “Vioniservice” SRL a participat la primul panel a Forumului cu un discurs inspirațional, împartășind din experința de 20 de de ani de activitate pe piața Republicii Moldova. “Îndemn femeile care au o idee de afacere să o dezvolte, să nu le fie frică. E bine să avem și un umăr de bărbat alături, dar, noi femeile, dacă putem crește și educa copii, cu  siguranță putem dezvolta și o afacere!”.
 
 “Motivul pentru care femeile inițiază o afacere nu este asigurarea unui venit minim de existență, ci dorința de a desfășura o activitate antreprenorială, de a manifesta noi calități și ulterior intenția de a majora venitul personal și familial. Aceasta înseamnă, că activitatea antreprenorială devine tot mai atractivă pentru femei și că o parte din femeile autohtone sunt destul de active, întreprinzătoare, au spirit de inițiativă pentru a iniția o afacere proprie în scopul auto-realizării și creșterii nivelului de trai”, o arată rezultatele studiului “Analiza situației curente a femeilor  antreprenoare din Republica Moldova,  inclusiv din regiunile Transnistria și UTA Găgăuzia și  identificarea potențialului lor de dezvoltare”, prezentat de Elena Culai, Doctor în Economie, conferențiar și cercetător INCE.DSC 0196a edited
 
Totodată, studiul arată că femeile de afaceri se confruntă cu diverse probleme precum: insuficiența resurselor financiare și a resurselor umane, mediul de afaceri instabil, povara fiscală, etc., iar soluționarea acestora este posibilă prin asociere, cooperare și suport din partea organizațiilor de susținere.
 
În continuare, Eugenia Sîli, managera Programului-pilot Femei în Afaceri (PFA) a informat femeile despre oportunitățile de finanțare și dezvoltare a afacerilor oferite prin acest program: “Avem ca obiectiv stimularea inițierii și dezvoltării afacerilor, în special în mediul rural. În prezent a demarat Concursul de granturi, în acest context, îndemnăm toate femeile cu spirit antreprenorial să aplice pentru finanțare nerambursabilă și să-și transforme visul în realitate”, a subliniat Eugenia Sîli.
 
O altă oportunitate de susținere a femeilor antreprenoare este oferită prin Proiectul Business Academy for Woman, prezentat de Ana Sochircă, manager de proiect. “Dorim ca prin acest proiect să ajutăm femeile antreprenoare  să-și crească capacitatea managerială de analiză și diagnostică a companiei, să își dezvolte abilitățile în domeniul marketing-ului, managementului întreprinderii și a operațiunilor de export-import în contextul DCFTA”, a afirmat Ana Sochircă.
 
În partea a doua a Forumului, participantele au asistat la un master class privind echilibrul dintre cariera de succes și viața de familie a unei femei, prezentată de Sorana Baciu, reprezentant al Rețelei Internaționale  a Femeilor Profesioniste (România).
 
DSCa 0477 editedTotodată, în cadrul Forumului, au fost premiate câștigătoarele Concursului Național "Gala Antreprenoriatului Feminin 2017". Pe durata forumului, a fost organizată o Expoziție cu produse autohtone create de femeile antreprenoare din toate regiunile Republicii Moldova, dedicată Sărbătorilor de iarnă.
 
Organizarea acestui forum se alătură eforturilor Organizaţiilor Internaţionale pentru atingerea Obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, incluse în Agenda 2030, care prevede o planetă unde există paritate de gen, o lume în care femeile şi bărbaţii vor beneficia de drepturi şi oportunităţi egale și este organizat de Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 

 1

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și MIjlocii (ODIMM) în parteneriat cu Platforma Națională a Femeilor din Moldova a lansat Concursul Național anual "Gala Antreprenoriatului Feminin", desfășurat în perioada 1-22 noiembrie. Scopul Concursului este de a promova rezultatele activității companiilor fondate și gestionate de femei. 
 
Obiectivele Concursului sunt de a  identifica și recunoaște public cele mai talentate și de success femei, care au obținut rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate, au contribuit la crearea condițiilor adecvate de muncă, au participat la dezvoltarea socio-economică a localității unde activează. Totodată se urmărește promovarea imaginii pozitive a femeilor, precum și mediatizarea rezultatelor obținute de către femei în diverse domenii. 
 
Nominalizări:
  • Debutul anului - Produs nou pe piață
  • Debutul anului  - Start-Up Inovativ 
  • Contribuție în societate – Responsabilitate Social Corporativă
  • Premiul mare. Antreprenoarea Anului
 
Întreprinderile participante trebuie să înregistreze rezultate remarcabile conform nominalizărilor menționate, să fie înregistrate la Camera Înregistrării de Stat și să completeze formularul de înregistrare
 
Premierea câștigătoarelor va avea loc în  data de 25 noiembrie 2017, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Forumului Național al Femeilor din Moldova cu genericul „Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională”.
 
În anul 2017 portofoliul ODIMM s-a completat cu 2 programe noi de suport în business, destinate în exclusivitate femeilor: Programul Național - pilot „Femei în Afaceri” și proiectul ”Business Academy for Women”, destinate impulsionării creșterii numărului de întreprinderi fondate și gestionate de femei. Prin intermediul acestor programe mai mult de 500 de femei din toată țara, inclusiv regiunile Transnistria și UTA Găgăuzia au beneficiat de asistență consultativă, educațională și financiară.
 
Pentru a vă înregistra la concurs, accesați:
 
 
 
Perioada de aplicare: 1-22 noiembrie.
 
Mai multe detalii http://bit.ly/2zACGTx
Marţi, 14 Noiembrie 2017 13:57

Concursul național "Gala Antreprenoriatului Feminin" ediția I-a

Publicat in rubrica BWA

ODIMM în parteneriat cu Platforma Națională a Femeilor din Moldova lansează Concursul Național anual "Gala Antreprenoriatului Feminin" pentru femeile antrepenoare.

Pentru a Vă înregistra la concurs, accesați:

Formularul de înregistrare
Perioada de aplicare: 1-20 noiembrie.

Regulamentul concursului:

Concurs 1

Concurs 2

Concurs 3

aOrganizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și formatorul local Camera de Comerț și Industrie au lansat, la Chișinău, cursul de instruire antreprenorială din cadrul Proiectului „Business Academy for Women" (BAW). Pe parcursul a 6 zile, circa 30 de femei de afaceri din zona de Centru a țării  din diferite domenii ale economiei își vor dezvolta abilitățile pe diverse subiecte ca: descrierea business proceselor în cadrul întreprinderii, optimizarea modelelor de afaceri, instrumentele de marketing contemporan și operațiuni de export-import în contextul DCFTA.

 

Ana Sochirca, coordonatorul Proiectului „Business Academy for Women” a salutat interesul manifestat  de antreprenoare față de proiect și a menționat că ”Business Academy for Women” a fost elaborată în baza propunerilor și a necesităților de dezvoltare antreprenorială identificate în baza studiilor realizate. Scopul acestui Proiect este de a ajuta întreprinderile fondate de femei să se dezvolte și să fie prezente pe noi piețe.

La deschiderea evenimentului a participat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, care a subliniat că CCI a Republicii Moldova susține Proiectul „Business Academy for Women" implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin formatorii bine pregătiți dar și prin alte evenimente de promovare a mediului de afaceri.

Tatiana Batuschina, președinte al Centrului Internațional de Promovare a femeilor în Business (ICAWB) și partener BAW a prezentat modulele de instruire, avantajele participării la training-uri și rezultatele care vor fi obținute de către antreprenoare. Totodată, și-a exprimat speranța că diversitatea de genuri de activități ale antreprenoarelor înscrise în program vor contribui pe viitor la inițierea de parteneriate pe termen lung.c

Femeile de afaceri,participante la cursurile antreprenoriale produc și prestează o varietate de produse și servicii: coaserea cojoacelor și plapumelor, producerea nutrețurilor combinate, creșterea șinșilelor, fabricarea lenjeriei de pat și a hainelor pentru nou-născuți, producerea carcaselor metalice, etc.

Menționăm faptul că circa 60% din participantele la instruirea BAW sunt orientate pentru a face export cu țările din Uniunea Europeană.

b

 

Proiectul „Business Academy for Women” urmărește promovarea abilităților economice și sociale ale femeilor, inclusiv și ale celor din regiunile rurale, prin reducerea inegalității de gen și sporirea accesului acestora la resurse financiare, servicii, tehnologii inovaționale și oportunități de dezvoltare. BAW a fost inițiat în luna februarie curent și are o continuitate de 18 luni. În cadrul proiectului vor fi instruite cu titlu gratuit circa 300 de femei de afaceri din Republica Moldova cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către extinderea pieței de desfacere, inclusiv export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori care vor beneficia de granturi a câte 6 mii euro pentru implementarea proiectelor.d

 

În premieră pentru R. Moldova, în cadrul acestui Proiect este inclusă componenta PLATO inspirată din programul PLATO, care presupune transferul de cunoștințe de la antreprenorii experimentați către antreprenoarele care vor să crească, antreprenorii de succes au posibilitatea de ași împărtăși experiența și secretele reușitelor lor.

 
Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană (EU), implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Centrul Internațional de Promovare a femeilor în Business (ICAWB).
Direcția Comunicare și RP ODIMM
Pagina 3 din 5

PROMO

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Logare