BWA

baw logoProiectul „Business Academy for Women” (BAW), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană, a demarat etapa de instruire a mentorilor.

 
Scopul Componentei de Mentorat este de a forma o comunitate de femei antreprenoare – mentori care vor împărtăși cunoștințe și experiențe prin metode eficiente antreprenoarelor aflate la început de cale și vor contribui la creșterea rolului femeilor în inițierea și dezvoltarea businessului.
 
"Dezvoltarea antreprenoriatului feminin în Republica Moldova este o prioritate pentru ODIMM. Tot ce urmează să facă mentorii este în beneficiul femeilor care fac primii pași în domeniul antreprenorial. Acest exercițiu este unul necesar și sunt sigur că va avea impactul maxim pentru beneficiarele care tind să obțină rezultatele scontate și să preia experiența pozitivă de la mentori. Îmi exprim speranța ca discipolele voastre să-și împărtășească mai departe experiența acumulată", a declarat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.Mentorat 11
 
Coordonatorul de proiect Ana Sochirca a subliniat că pe parcursul  a 6 zile de instruire 30 de antreprenoare cu experiență de succes în domeniul antreprenoriatului de pe tot teritoriul Republicii Moldova vor avea posibilitatea să  cunoască în detaliu ce reprezentă activitatea unui  mentor, care sunt obligațiile, responsabilitățile și rolul acestuia în activitatea unei antreprenoare. 
 
“Special pentru această instruire a fost elaborat și Ghidul cu privire la activitatea de mentorat care le va permite viitorilor Mentori să activeze, ulterior, în acest domeniu”, a accentuat Ana Sochirca.   
 
Programul instruirilor include trei sesiuni a câte două zile fiecare:
Sesiunea I - 26 -27 aprilie 2018;
Sesiunea II - 3-4 mai 2018;
Sesiunea III - 15-16 mai 2018.
 
Participantele vor fi formate în calitate de mentori prin sporirea abilităților și competențelor de mentor, comunicării eficiente și a dezvoltării abilităților în domeniul lidership-ului, managementului conflictelor, tehnicilor de negociere și transmitere a informației.  La finele instruirii vor fi identificați 10 mentori, care vor ghida 10 antreprenoare cu cele mai inovatoare proiecte investiționale, selectate în cadrul concursului de granturi BAW, care vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 6 mii EURO.
 
Mentorat 12Anterior, circa 300 de femei de afaceri din toată țara au fost instruite privind eficientizarea modelului de business şi orientarea companiei spre extindere și export, în cadrul Componentei de instruire BAW.
 
Proiectul BAW oferă femeilor șansa de ași realiza potențialul său de antreprenoare prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii, facilitarea accesului femeilor la tehnologii productive în scopul consolidării și creșterii capacității de maximizare a veniturilor întreprinderilor gestionate de femei. 

1Femeile de afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Proiectului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Liza Mamaliga, 28 de ani, Dulce Plai S.R.L., or. Ungheni

Am decis să continui tradiția bunicului și a tatălui meu

Am moștenit #pasiunea pentru albini și apicultură de la bunicul și tatăl meu. Mi-am petrecut toată copilăria printre stupii din spatele casei. Îmi plăcea să-l urmăresc pe tata cum avea grijă de albini și eram omniprezentă la procesul de colectare a mierii. În acea perioadă familia noastră avea 30 de stupi de la care era colectată mierea și o vindea angro, asigurând jumătate din veniturile familiei.

Ideea de a #inițiaoafacere mi-a venit în ultimul an de facultate. Doream neapărat sa-mi valorific cunoștințele și abilitățile obținute în anii studenției. Am analizat mai multe 2opțiuni și am înțeles că trebuie să aleg ceia ce-mi place. Am decis să continui tradiția bunicului și a tatălui meu, astfel că în 2012 am deschis o afacere în apicultură. Unul dintre obiective a fost diversificarea produselor conexe apiculturii pentru a majora profitul. Alt obiectiv important, la care țin foarte mult, este unul social, organizarea programelor de asistență și dezvoltare pentru tinerii din zonele#rurale și conștientizarea importanței apiculturii prin educarea societății.

Pas cu pas am reușit să diversificăm produsele de prisacă și cele naturiste. La ora actuală producem#polen/propolis, lumânăridinceară, săpun/șampon și ceaiuridinplante. De curând am elaborat un produs nou - #batoaneenergizante și suntem în perioada de testare a acestora.

Acum suntem 3 angajați și avem grijă de 180 de familii de albine. Am reușit să diversificăm gama de produse și am ajuns la 20. Promovarea și marketingul online îl facem, în special, prin intermediul rețelelor de socializare și a portalului nostru.

Produsele noastre sunt făcute artizanal, dar intenționăm să procurăm utilaj pentru automatizarea unor procese. Totodată, vom continua să diversificăm gama noastră de produse, iar pe termen lung intenționăm să exportăm.

3Despre Programul „Business Academy for Women” am aflat de pe site-ul ODIMM. Anterior am participat la componentele de instruire la proiectele #PARE 1+1 și PNAET. Anume calitatea instruirilor oferite de ODIMM m-a determinat să aplic și la componenta de instruire a Programului „Business Academy for Women”. Cursurile m-au ajutat să ajustez procesele manageriale și de producere ale companiei. Mi-au fost foarte utile informațiile privind procedurile de export, pe care le voi lua în calcul când voi ajunge să export produsele noastre pe piețe externe. Urmăresc toate #programeledesuport, implementate de ODIMM, și voi aplica la componentele de finanțare pentru care sunt eligibilă.

6Femeile de Afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Programului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Svetlana Nițoreanu, 38 de ani, S.R.L. “Lanacomlux”, or. Caușeni
Am decis să deschid propria afacere în 2015. Soțul meu a fost cel care m-a susținut și m-a îndrumat în lumea business-ului. Cel mai greu mi-a fost să renunț la serviciul meu. Munceam la bancă și mi-a fost foarte greu să ies din zona de confort, dar în cele din urmă am reușit.

Mi-am propus să mă implic în afacerile gestionate de familia mea, să diversific activitățile și să contribui la bunăstarea noastră comună.

După realizarea unui studiu amănunțit de piață am hotărât să plantăm o livadă de alun. Am ales această cultură din mai multe motive. Condițiile climaterice din RepublicaMoldova sunt perfecte pentru a crește alunul. Acesta este mai puțin răspândit în țara noastră, comparativ cu nucul și migdalul. Nu este pretențios, iar fructele sale sunt ușor de păstrat. 

7

În acest an am recoltat prima roadă și suntem foarte optimiști. Pentru a crește valoarea produselor am decis să obținem certificarea ecologică. Astfel, suntem printre primii producători de alune ecologice din Republica Moldova. Certificarea ne va permite și să exportăm alunele pe o piață mai mare. Pe viitor planificăm construcția unei hale, în care să procesăm produsele noastre și să exportăm produse finite.

Am participat la mai multe proiecte gestionate de ODIMM. Recent am beneficiat de instruire în cadrul Componentei I a Programului Business Academy for Women. Cunoștințele obținute și abilitățile primite ne vor ajuta să ieșim la export cu produsele noastre. Drept urmare a acestor instruiri, am demarat etapa de cercetare a potențialelor piețe pentru produsele noastre. Am identificat regiunea și deja am planificat o vizită de informare în acest sens.

4Femeile de afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Programului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Tesner Elena, 50 ani, producerea genților SRL „Maalex Bag”, mun. Chișinău

La sfârșitul anilor 90 vindeam tapete la Calea Basarabiei pentru a-mi putea întreține familia. Era o perioadă grea pentru noi toți. Încercam să vând de toate și așa am început să comercializez articole din piele, inclusiv genți. Cel mai dificil a fost procesul de achiziție angro și toată procedura de import. Trebuia să mergi în altă țară, să alegi modele, să le transporți, etc. La un moment dat m-am întrebat ce ar fi dacă le-aş produce singură.

În fiecare zi urmăream cum clienții aleg gențile, ce întreabă și ce caută. Am cercetat ce modele sunt mai solicitate, am selectat unul și am făcut toate calculele de rigoare pentru a le produce și realiza. Pe atunci soțul avea o afacere de asamblare a mobilei din piele artificială și împreună am realizat câteva articole pentru a le testa. Gențile noastre erau la mare căutare, astfel că în 2004 am început să le producem. Acum am o afacere cu 35 de angajați, 2 puncte comerciale în Chișinău și Bălți, iar gențile noastre se vând în toată țara.5

Am aflat de programul Business Academy for Women în cadrul unei expoziții specializate, unde am beneficiat de subvenții din partea ODIMM-ului. Tot atunci am fost informată și despre alte programe gestionate de ei.

Acum planific să diversific produsele și să lansez mai multe modele de genți. Pentru a le confecționa am nevoie de utilaj special. Totodată, studiez posibilitățile de export și chiar negociez cu o companie britanică, care s-a arătat interesată de gențile noastre. Pentru noi este o etapă nouă, totul este diferit și specific. În acest sens participarea la instruirea din cadrul Componentei I a Programului Business Academy for Women m-a ajutat să înțeleg de ce am nevoie pentru a mă extinde și pentru a mă lansa pe piețele externe. Sunt hotărâtă să aplic și pentru etapele următoare ale programului și sper să-mi realizez planurile.

1Femeile de afaceri sunt energice, pozitive și puse pe fapte mari. Indiferent de domeniul în care activează, odată ce și-au stabilit anumite obiective, se vor dedica realizării acestora și nu se vor opri aici. Ne-au demonstrat-o beneficiarele Programului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Svetlana Stîș, 45 de ani, S.R.L. “Stâș&Stile”, or. Ștefan Vodă
Afacerea pe care o gestionez mă reprezintă

Am o mică afacere proprie, o fabrică specializată în confecționare de pantaloni pentru bărbați, femei și copii. Ne mândrim cu articolele noastre care se regăsesc în toată țara.

Afacerea pe care o gestionez este un vis devenit realitate. Încă de pe băncile școlii eram preocupată de tot ce avea tangență cu designul, mereu desenam, tăiam și coseam. Tot atunci am început să fac haine pentru mine, eram foarte mândră de mine.

Activitatea antreprenorială am început-o în 2007 prin deschiderea unui mic atelier de confecții și reparație a hainelor. Inițial eram doi angajați și ne orientam doar la piața din Ștefan Vodă. După 10 ani de activitate sunt managerul unei mici fabrici cu 15 angajați.3

Acum am un alt vis, vreau să-mi extind afacerea, iar pantalonii noștri să fie purtați și în alte țări. Acesta este principalul motiv care m-a determinat să aplic la Programul Business Academy for Women. Am participat la o serie de trainiguri, care mi-au oferit informații și cunoștințe de care aveam mare nevoie.

Totodată, am reușit să cunosc alte femei antreprenoare, care mi-au împărtășit experiența lor și m-au determinat să iau decizii importante pentru compania mea. Am realizat că pentru a avea produse competitive pe piața externă am nevoie de utilaj suplimentar și de instruirea personalului.

Obiectivul BAW

 

Pentru a participa la Programul de Mentorat, vă invităm să completați Formularul de aplicare on-line:
https://goo.gl/forms/4MNAWbhaQTHmlOd23 până la data de 14 martie 2018.

Pagina 1 din 4

PROMO

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Logare